Winkelcentrum in Rotterdam

Good to Know, met Too Good To Go

01 augustus 2025

Wist je dat ongeveer 40% van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild? (WNF, 2021) Dit betekent dat als iemand je 10 koekjes geeft, je er 4 verspilt in plaats van ze op te eten... En dat willen we niet, toch?

Mythes over voedselverspilling

Man-met-kindjpg.jpg

Mythes over voedselverspilling

Wist je dat in Nederland wel 129 kg per persoon per jaar aan eten wordt verspild? (Eurostat, 2024) Dat is zelfs meer dan een babyolifant! 🐘 (Het Parool, 2020) Een van de grootste mythes als het gaat om voedselverspilling, is dat voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, automatisch bederft. 78% van de consumenten weet wat een ‘ten minste houdbaar tot’-datum betekent en 44% begrijpt wat een ‘te gebruiken tot’-datum is. (Epinion, 2022) Slechts 46% van de Nederlanders kent het verschil tussen deze twee. (Voedingscentrum, 2022)


Als we dan het voorbeeld van de koekjes er weer even bij pakken: van de 10 koekjes wordt 1,4 koekje (oftewel 14%) verspild, omdat we eigenlijk niet zo goed weten wat die ene datum betekent. (Voedingscentrum, 2019)


Wij helpen je alvast een beetje op weg, misschien helpt dit je straks ook wel bij de speurtocht (ssst... niet verder vertellen hoor 😉). Eten waar een ‘te gebruiken tot’-datum op staat, moet je echt opeten of invriezen voordat deze datum voorbij is, omdat dit iets zegt over de voedselveiligheid van het product. Aan de andere kant zegt een ‘ten minste houdbaar tot’-datum iets over de kwaliteit van een product, wat niet betekent dat je het daarna niet meer veilig kunt opeten – mits juist bewaard. En voor dit laatste heb je dus je zintuigen nodig: je ogen, neus en mond.


Nu jij het verschil tussen de datumlabels begrijpt, kun je ons helpen de CO₂e-uitstoot door voedselverspilling thuis te beperken. Om onnodige verspilling te voorkomen, hoef je alleen dit te onthouden: kijken, ruiken & proeven. Maar hoe werkt dat precies?


Nou zo! ⬇️

  • KIJK – Ziet het eten er goed uit? 👁️ Vermijd schimmel, verkleuring en producten met een beschadigde verpakking.
  • RUIK – Ruikt het eten zoals je gewend bent? 👃 Vermijd sterke of zure geuren die afwijken van normaal.
  • PROEF – Vind je de smaak nog steeds lekker? 👄 Proef een klein beetje. Als het goed smaakt, kun je het prima eten!


Als jij je zintuigen hebt ingezet en het eten komt door bovenstaande keuring, geniet er dan van (en geef jezelf een schouderklopje voor het tegengaan van voedselverspilling). Je kunt hier nog meer lezen over het Kijk, Ruik, Proef-initiatief.

Help jij ons mee?

koekjes.jpg

Help jij ons mee?

Wij dromen van een planeet zonder voedselverspilling. Elke dag wordt er bij jouw favoriete restaurant, supermarkt, café of winkel onverkocht voedsel verspild, simpelweg omdat het niet op tijd is verkocht of omdat de ‘ten minste houdbaar tot’-datum is verstreken. Met de Too Good To Go-app voorkom je dit en kun je juist deze etenswaren redden.


Gebruik de app om verrassingspakketten te vinden bij supermarkten en restaurants in jouw buurt. Zo red jij goed eten voor een mooie prijs! En nu we samen hebben geleerd hoe we onze zintuigen kunnen inzetten, weten we dat we vaak nog langer van deze producten kunnen genieten. Wil jij ook het verschil maken, voedsel redden en tegelijk nieuwe winkels en restaurants ontdekken? Download nu de Too Good To Go app en misschien red jij binnenkort die lekkere koekjes wel, jummie! 🍪

Agenda
Toon meer